Nieuwsflits DierenPerspectief Januari 2020
REDACTIONEEL
2020 belooft een enerverend jaar te worden. We starten met een nieuw project dat gericht is op landbouwhuisdieren een eigen stem te geven. De door Marieke de Vrij vrijgegeven dierenrechten zijn daarbij het vertrekpunt. Voor alle belangstellenden organiseren we op 8 februari a.s. een verdiepingsdag. Meer daarover in het artikel Zeven categorieën grond-rechten van gedomesticeerde dieren. Kom je ook?
De TAPP-Coalitie gaat zich inzetten voor een eerlijke prijs voor vlees waarbij ook dierenwelzijn een belangrijk aandachtspunt is. De politiek is aan zet om besluiten te nemen. Lees hoe je dit initiatief kunt steunen. Verder een artikel over rattenplagen en de betekenis van ratten voor ons mensen.
Ook in het nieuwe jaar organiseren we themabijeenkomsten en verdiepingsdagen. Op 8 februari een themadag over ‘Dierenrechten’, 21 februari een themamiddag over ‘Afscheid nemen van een geliefd huisdier’ in samenwerking met het Nederlands Uitvaartmuseum in Amsterdam ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘De Laatste Aai!’, 7 maart ‘Dier-opstellingen’ in Doorn en 13 maart een themadag met Marieke de Vrij over ‘Gezondheid en welzijn van hobbydieren’.
ZEVEN CATEGORIEËN GRONDRECHTEN VOOR GEDOMESTICEERDE DIEREN
Het is alweer 20 jaar geleden dat Marieke de Vrij voor het eerst een 22-tal grondrechten voor gedomesticeerde dieren heeft vrijgegeven. Recent hebben we deze opnieuw geordend en verdeeld in 7 categorieën. In 2020 gaan we daar per categorie aandacht aan besteden in onze nieuwsflitsen en met een verdiepingsdag voor geïnteresseerden op 8 februari 2020. Welke categorieën betreft het?
1. Primaire leefomstandigheden
- Het recht op gezond water (vrij van verontreinigingen) en natuurlijk voedsel (regionaal verbouwde voedergewassen)
- Het recht op het zelf op natuurlijke wijze innemen van water en voedsel
- Het recht op beschutting ter overleving van barre weersinvloeden (regen, winterse kou en zomerse straling en hitte)
- Het recht op een passende ondergrond ter voorkoming van degeneratieverschijnselen, poot-, hoef- en klauwproblemen
- Het recht op een leefwijze waarbij het natuurlijke dag- en nachtritme en de kosmische cycli van de seizoenen op natuurlijke wijze ervaren kunnen worden
2. Sociaal-emotionele behoeften
- Het recht om zich binnen zijn eigen gemeenschap opgenomen te voelen (betreffende groepsgrootte, onderlinge herkenning, natuurlijke ordening en ruimte voor voorbeeldfuncties door oudere dieren)
- Het recht op een leefsituatie die onderling telepathisch contact van dieren niet overstemt of verstoort
- Het recht om nageslacht op lijfelijke wijze te voeden en te koesteren
- Het recht op soort specifieke rouwverwerking bij verlies van nageslacht, partner en soortgenoten en bij het weghalen van nakomelingen
- Het recht te genieten vanuit speelgenot (zelfgenoegen in relatie tot zichzelf en soortgenoten ervaren door zintuiglijke prikkeling) en fijne zintuiglijke waarnemingen op te doen.
3. Gezondheidsbehoud
- Het recht op gezondheid bevorderende omstandigheden, zoals een tochtvrije inrichting van verblijfsruimten met natuurlijk licht en natuurlijke voedingssupplementen (kruiden)
- Het recht op de opbouw van natuurlijke afweerstoffen voor gezonde rasontwikkeling (ziek mogen worden)
- Het recht op dierwaardige vervoerscondities (veetransporten)
4. Voortplanting
- Het recht op natuurlijke voortplantingsrituelen en ritmes, natuurlijke partnerkeuze en een diversiteit in voortplantingsgenen
5. Identiteitsbehoud en waardigheidsbeleving
- Het recht op behoud van ras- en geslachtsidentiteit (diereigen met dieren omgaan en diereigen herkenning van soortgenoten mogelijk maken)
- Het recht om met soortgenoten te leven in een eigen gemeenschap en te leven met andere diersoorten op hetzelfde bedrijf
- Het recht om alle kenmerkende leeftijdsfases door te maken
6. Evolutionaire ontwikkeling
- Het recht op erkenning van het specifiek en wezenlijk waardevolle van het dier (het rechtmatig aanwezig mogen zijn, zonder tot productiemiddel te verworden)
- Het recht op het uiten van natuurlijke evolutiedrang en zichzelf in zijn eigen aard kunnen waarnemen in wederzijdse afhankelijkheid met de mens (verruiming bewustzijnsveld door spiegelende waarde van dieren)
7. Levenseinde
- Het recht op zelfoverleving wanneer natuurlijke offerbereidheid niet aan de orde is
- Het recht op een wezen-waardige dood wanneer doden onvermijdelijk is
Wil je de genoemde grondrechten nader verkennen, kom dan naar de verdiepingsdag op 8 februari 2020 in Doorn.
RATTENPLAGEN
Op boerderijen, maar ook in stedelijke gebieden, komen steeds meer ratten voor. Door hun snelle voortplanting zijn ze snel een plaag. Ratten veroorzaken knaagschade, onhygiënische omstandigheden met kans op ziekten en ook wel psychische schade. Veel mensen zijn namelijk bang voor ratten. Bestrijding van plagen is niet eenvoudig. Het gebruik van gif is zeer dieronvriendelijk en bovendien voor particulieren verboden. Door het rattengif raken de ratten sterk verzwakt door inwendige bloedingen en worden ze een makkelijke prooi voor katten en roofdieren, die op hun beurt weer last kunnen krijgen van het gif in de rat. Het gif komt daardoor in de voedselketen van meerdere diersoorten en belast het milieu. Wat zijn alternatieve methoden ter preventie en bestrijding van rattenplagen? En wat hebben ratten ons te vertellen?
Dieropstellingen
ONDERZOEKSRAPPORT ‘DUURZAAMHEIDSBIJDRAGE VLEES’
Zijn vleesaccijns een middel om tot een eerlijke prijs te komen?
Op 4 november 2019 heeft de True Animal Protein Price Coalitie (TAPP Coalitie) een voorstel gedaan voor het duurzamer maken van de productie en consumptie van eiwitten door het invoeren van een eerlijke prijs. Het uitgangspunt is dat de huidige verdeling in consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten onhoudbaar is op de lange termijn. Willen we voedselzekerheid garanderen, dan zullen we een groter deel van ons eiwit uit planten moeten gaan halen. Marieke de Vrij is in 2019 betrokken geweest bij een voorbereidende bijeenkomst van de TAPP Coalitie.
Vlees en zuivel zijn relatief erg goedkoop. Schade aan het milieu, het klimaat, de dierengezondheid en de biodiversiteit die ontstaat bij de productie van vlees wordt niet doorberekend. Daarnaast betaalt de overheid mee aan het bestrijden van dierziektes en krijgt de sector subsidies. Als al die kosten in de verkoopprijzen zouden worden doorberekend, dan wordt varkensvlees 53% duurder, kippenvlees 26% en rundvlees gemiddeld 40%.
Hoe kom je in de praktijk tot een eerlijke prijs?
Wil je dit initiatief steunen door partner te worden? Lees dan wat de mogelijkheden zijn:
AFSCHEID NEMEN VAN EEN GELIEFD HUISDIER
De meeste huisdieren hebben een bijzondere plaats in het leven van hun baasje. Ze vervullen belangrijke sociale en emotionele functies en zijn verworden tot ware gezelschapsdieren. Ongewild word je vroeg of laat geconfronteerd met een naderend afscheid. Als gevolg van een hechte wederzijdse band is afscheid nemen bij ernstige ziekte of ouderdom een emotioneel gebeuren. Als verzorger wil je ook in die laatste fase het beste voor je dier. Rond het overlijden van huisdieren is een bloeiende rouwcultuur ontstaan waarbij niet alleen het overleden dier centraal staat, maar steeds vaker ook de eigenaar. De vraag is wat in de laatste levensfase in het belang van het dier én de mens de juiste keuzes zijn.
DierenPerspectief organiseert samen met het Nederlands Uitvaartmuseum in Amsterdam een interactieve lezing ter gelegenheid van de tentoonstelling De Laatste Aai!
TENTOONSTELLING ‘DE LAATSTE AAI!’
Waar dierenliefde bloeit, is ook steeds meer aandacht voor hun sterven. Hond of kat krijgen in Nederland steeds vaker een waardig afscheid en voor omgekomen varkens worden stille tochten gehouden. De tentoonstelling De Laatste Aai! In het Nederlands Uitvaartmuseum in Amsterdam brengt een eerbetoon aan dode dieren en biedt inzicht in de rouwcultuur, rituelen en narratieven rondom het dode dier. Tot hoever reikt ons verdriet?